• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Intervju med Amanda Lindbom Edwall

maj 25, 2021 Posted by

Årets kursetta på YH – Internationell Sommelier: Amanda Lindbom Edwall

Varför sökte du dig till Restaurangakademien och YH – Internationell sommelier?
Efter en tid inom branschen med specialkaffe hade jag byggt upp en hyfsat utvecklad smak- och doftpalett och ett intresse för dryck. Nästa naturliga steg blev vin och mitt intresse för hållbarhet gjorde mig nyfiken på fler drycker och relationen mellan producent och konsument.

– Hur har utbildningen varit för dig? Uppfyllde den dina förväntningar?
Utbildningen har varit givande och jag tror att just längden på utbildningen gjort att jag fått en mer gedigen grund att stå på inför arbetslivet. I många anseenden överträffade skolan mina förväntningar men jag ser också stor utvecklingspotential i hur Restaurangakademien hade kunnat arbeta för att vara i framkant med att utbilda morgondagens sommelierer.

– Vilka är de främsta kunskaperna och lärdomarna du tar med dig från ditt läsår?
Min största lärdom är att det alltid finns mer att lära och att man aldrig är färdigutbildad. Genom utbildningen har jag också fått större insikt i hur viktigt det är att arbeta med hållbarhet, öppenhet och jämlikhet. Det finns fortfarande mycket som branschen kan lära och som måste tas tag i för att hänga med i samhällsutvecklingen.

– Vart gjorde du din LIA (Lärande i arbete)? Vilka erfarenheter tar du med dig från denna period?
Min första LIA gjorde jag på naturvinsbaren Savant och min andra på Restaurang Sensum. Markus på Savant har lärt mig mycket om vin men desto mer om en inställning till företagande och hållbarhet. På båda mina praktikplatser har jag inspirerats att uppskatta hantverket bakom produkten och människor som brinner för vad de arbetar med. Det har gett mig mycket yrkesstolthet.

– Vad betyder det för dig att bli årets kursetta?
Dels på ett personligt plan känns det stort för mig som tidigare aldrig arbetat med vin eller haft det som intresse. Dels på ett större plan blir jag glad att se att personer som inte passar in i bilden av ”den typiska vinkännaren” också kan få ta plats i rummet.

– Vart bär det av nu? Jobb? Framtidsvisioner?
Under sommaren häller jag vin på Restaurang Sensum och till hösten flyttar jag till Malmö. Förhoppningen är att fortsätta arbeta med det jag är mest passionerad kring – mat och dryck. Kanske får jag komma närmare producenterna som skapar de fantastiska produkterna jag arbetar med varje dag. Men först av allt ska jag försöka återhämta min palett som blivit förstörd av covid-19.

Stort grattis och stort lycka till i framtiden önskar vi dig Amanda, en fantastisk ambassadör för RA och en enorm tillgång för vår bransch!

Matilda Braun,
RestaurangansvarigKommentarer