• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Inför juryarbete på STELLA-galan

januari 24, 2018 Posted by

Är det bra för jämställheten att ha en prisutdelning och gala för bara kvinnor? Befäster man inte de redan existerade, ingrodda strukturerna med att ytterligare påvisa skillnader mellan män och kvinnor? Bör det egentligen inte endast handla om att låta den mest kompetenta yrkespersonen vinna?

Dessa och liknande frågor ställde jag mig när jag fick erbjudandet om att sitta med i juryn för en av kategorierna.

Jag har en stark tilltro till att förebilder är mycket viktiga och formar våra värderingar och vårt tyckande. Då menar jag inte förebilder i liknelsen idoler utan mer utifrån ordets betydelse; rättesnöre, exempel, mall, norm, symbol och liknande. Förebilder är en källa till motivation och självförtroende – när människor som liknar en själv gör något bra eller blir uppmärksammade så betyder det att ”jag kan också”. Ett exempel är Björn Borg, en svensk arbetarkille som blev en av världens främsta inom tennis genom tiderna. Efter Björn Borg följde många svenska tennisstjärnor.

Jag har under flera år tittat på vår bransch och undrat ”var är tjejerna?”. Ser vi generellt på vår bransch så är den väldigt jämställd. Ungefär lika många män som kvinnor som är anställda med många nya svenskar. Börjar vi dock titta lite djupare så ser vi uppdelningarna. De flesta priser går till svenska manliga kockar. De flesta kända krögare är svenska manliga kockar. Kvinnorna hittar vi generellt i matsalen eller i de offentliga köken. Nya svenskarna ser vi oftast inom städ och disk. Dessa uppdelningar finns här för att det har varit så under en lång tid och vi har svårt att se med andra glasögon, för vi har inga andra glasögon.

För några år sedan pratade jag med unga tjejer som utbildade sig till att bli kockar på gymnasiet. Det visade sig att flera trodde att Årets Kock är en tävling endast för män. Självklart står det ingenstans att det är en tävling endast för professionella män. Genom ett fokuserat arbete har vi faktiskt, procentuellt sett, haft fler sökande kvinnliga kockar än vad som finns i den privata restaurangbranschen. Ca 13-15% inskickade recept från kvinnliga kockar mot ca 8-10% antal kvinnliga kockar i den privata sektorn. Anledningen till att dessa unga framtida kockar inte trodde att det gick att tävla i Årets Kock är att endast en kvinna har vunnit och det är många män i finalen.

STELLA-galan ger oss nya glasögon och nya förebilder som både gäster och vi i restaurangbranschen behöver. Jag hoppas att STELLA-galan inte kommer behövas om några år. Men just nu är jag en stolt jurymedlem.

Hanna Halpern, VD RestaurangakademienKommentarer