• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

I skolbänken på Restaurangchefsutbildningen!

February 16, 2016 Posted by

Jag kliver in i på skolan och möts av en igenkännande och härlig känsla där kaffet kokar, fruktfatet är laddat och nervositeten känns i hela rummet. Och exakt så här var det när jag klev in på skolan för första gången den där dagen i augusti 2011 och påbörjade min YH-utbildning till Internationell Sommelier.

Den 19:e januari 2016 var det dags igen, denna gången för att vara en av de första att gå den nya Restaurangchefsutbildningen. Under 16 tisdagar framöver ska jag och mina fantastiska klasskamrater lära oss allt som behövs för att få en så bra grund som möjligt. Det känns viktigt med en sådan här utbildning då vi i matsalen faktiskt har en stor och betydande roll på en restaurang.

Redan första dagen tillbaka i skolbänken var det full fart framåt och den allra första föreläsningen hade vi med en tjej som heter Maria Edblad Rogell och vi gick direkt in på ”Hållbar lönsamhet som mål” där mycket absolut är en självklarhet men där mycket som sades även gav en huvudbry och en känsla av att – såklart att det ska vara så.

Vi pratade mycket ledord och visioner men även mål som måste vara mätbara för att kunna uppnås. Vi pratade verktyg, checklistor och förväntningar, vi pratade service, restaurangbesök och atmosfär, vi pratade timing, teamkänsla och kompetens. Ja, vi pratade om allt som rör ett lyckat restaurangbesök helt enkelt.

Tiden på skolan flyger fram och vi har redan haft fyra fantastiska tisdagar där vi numera kan en hel del om framtidens gäster, trender och en jäkla massa om merförsäljning. Vi lärde oss att man genom att läsa recensioner kan lära sig en hel del om vad man inte ska göra och konceptutvecklingen lärde oss att analysera företaget och skapa oss ett vinnande varumärke. Vi lärde oss också att med passion, hjärta och själ gör man ett bättre jobb.

Vår andra tisdag hade vi en heldag med Eva Hultqvist och ekonomins magiska värld. Vi skrapade på ytan och kan numera ganska mycket om balansrapporter, nyckeltal och vinstmarginaler. Vi räknade procent på omsättningar och fick fram personalprocent, råvaruprocent och nettograder. Vi räknade och läste så mycket den dagen att man drömde om balansräkningar samma natt.

Vi har mycket mer att se fram emot denna vår och det känns jätteroligt att vara igång på riktigt. Det är dags att börja spåna på vår inlämningsuppgift där vi ska skapa en meny med en konceptbeskrivning och för att senare in i utbildningen pitcha den här affärsverksamheten för en potentiell ”investerare”. Under 10-15 minuter ska jag övertyga denne om att just min restaurang är en framgångssaga och en god investering. Önska oss gärna lycka till redan nu.

Vi ses.

Jeanette Linder, Råkultur, studerande Restaurangchefsutbildningen

Mer information om RestaurangchefsutbildningenKommentarer