• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Hjortronrulltårta med vaniljcrème, hjortronsorbet och rostad granola av vit choklad

10 portioner

Rulltårta
160 g vetemjöl
40 g maizena
6 g bikarbonat
15 g vaniljsocker
330 g (ca 6 st) ägg
270 g strösocker
70 g filmjölk

Sätt ugnen på 230 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa ägg och strösocker poröst. Sikta i de torra ingredienserna och rör emellanåt med en slickepott tills smeten är väl blandad utan klumpar, tillsätt sist filmjölken.
Bred ut smeten jämnt på två plåtar med bakplåtspapper och grädda i ca 6 min.
Ta ut kakan ur ugnen, sockra kakan på ytan och stjälp upp den på ett nytt bakplåtspapper, låt svalna.
För att lossa bakplåtspappret lättare kan du pensla med kallt vatten på pappret lite innan och lossa det försiktigt.
Bred ut ett lager av hjortronsylt och rulla ihop kakan. Rulla tajt i plastfilm ställ in rullarna i kylen.
Skär fina skivor genom plasten och ta sedan bort plasten och servera.

Hjortronsylt
500 g hjortron
1 msk pektin
2 dl socker
Citron

Koka ihop hjortron, socker och pektin till lagom konsistens. Smaka av med citronsaft.

Vaniljcrème
130 g socker
100 g (ca 5) äggulor
500 g mjölk
1 vaniljstång (delad och urskrapad)
20 g maizenamjöl
2 dl vispad grädde

Koka upp mjölk och vaniljstång.
Rör ihop socker, äggulor och maizena.
Sila över vaniljmjölken och koka upp under kraftig vispning.
Koka ca 3 min och häll upp i bunke och låt svalna.
Vänd ner vispad grädde.

Hjortronsorbet
1 kg hjortronpuré
75 g vatten
200 g sockerlag
10 g citronjuice
1 gelatinblad

Blötlägg gelatinet och smält i 1 dl puré och låt svalna.
Blanda alla ingredienser och kör i glassmaskin.

Vitchokladgranola
1 dl cashewnötter
1 dl skållade mandlar
1 dl havregryn
2 tsk malen kardemumma
2 tsk malen kanel
5 tsk honung
½ tsk salt
200 g vitchoklad

Hacka nötterna grovt och blanda med havregrynen.
Rosta i 165° ca 7 min.
Blanda direkt med honung och kryddor och låt svalna.
Lägg den vita chokladen på plåtar med bakplåtspapper. Rosta på 160 grader till gyllenbrun.
Hacka och blanda med granolan.

Till den här desserten dricker ni med fördel Moncalvina Moscato d´Asti, Piemonte, Italien.
(Nr 75964 på Systembolaget)

Alkoholfritt alternativ: GodDryck No 3
(Nr 1904 på Systembolaget)