• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

HJÄRNFESTIVALEN PÅ RESTAURANGAKADEMIEN

Datum: måndag 12 mars 2018, kl 18.00-20.30

En viktig roll för hjärnan är att tillåta oss att uppleva världen omkring oss. Livsmedel är något vi alla känner till, och sensoriska system är nyckeln till upplevelsen av smaker. Därför är det ett bra exempel när man vill förklara hur hjärnan integrerar sensoriska signaler och kombinerar dem med andra typer av signaler. Detta är anledningen till att vi bestämde oss för att sammanföra forskare och gastronomiexperter under Hjärnfestivalen, och få dem att samarbeta för att erbjuda allmänheten en spännande introduktion till detta ämne, där neurovetenskap möter mat. 

Under det här eventet bjuds du på en nervkittlande middag, och får samtidigt lära dig om kopplingen mellan smak, hjärnans aktivitet, och våra känslomässiga reaktioner på den mat vi äter. Under middagen får du lyssna på en psykologiforskare och en kökschef som tillsammans berättar om de faktorer som styr våra matpreferenser, och de underliggande processerna i hjärnan som reglerar dessa. Under kvällen blandas teori med praktik. Du lär dig om hur dina sinnen samverkar, och får dessutom smaka på intressanta och nyskapande rätter som belyser olika delar av matupplevelsen!

Talare:
Robin Fondberg är psykolog som doktorerar vid Karolinska Institutet med ett projekt som undersöker hur lukt- och smaksinnet samspelar när vi äter mat. Med hjälp av modern magnetkamerateknik mäter hon vad som händer i våra hjärnor när vi smakar på olika matprodukter. Det yttersta målet med forskningen är att kartlägga de faktorer som avgör vilken typ av mat vi tycker om, och hur detta i förlängningen påverkar både aptit och näringsintag. Robin har alltid haft ett stort intresse för mat och dryck, och drömmer om att i framtiden använda hjärnforskning för att designa nya typer av matprodukter som både smakar gott och är nyttiga.          

Julius Wallmo är kökschef på Restaurangakademien omger sig alltid av elever och lärlingar vilket gör honom till en naturlig ledare med ett stort intresse för att dela med sig av sina kunskaper. Julius är inte bara kock, utan även sommelierutbildad vilket ger honom en extra känsla för smaker och hur de ska kombineras.  Innan Julius började på Restaurangakademien arbetade han hos Michel Troisgros på Troisgros i Roanne och hos Guy Savoy på restaurangen med samma namn i Paris. Båda är trestjärniga restauranger belägna i Frankrike. Julius har även jobbat på några av Sveriges bästa restauranger i Stockholm.

Pris: 500 kr per deltagare

Anmäl dig här!