• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Helgens ostfestival på Münchenbryggeriet

February 20, 2017 Posted by

I helgen gick ostfestivalen av stapeln på en helt ny plats. I år valde man att vara på Münchenbryggeriet och lämnade därför Historiska museet.

Jag och vår verksamhetschef Markus Löfgren hade äran att sitta med i expertjuryn på mässan. Ostproducenter från hela Sverige var närvarande och hade lämnat in olika ostar efter olika kategorier och ostfamiljer. Närmare bestämt 40 producenter fanns på plats.

Ostfestivalen är en mässa för tillverkare, restaurangbranschen, kockar och allmänheten. Mässan är till för att främja svenska ostar samt höja statusen på alla duktiga människor som arbetar med ost.  Publiken får under mässan tillfälle att besöka montrar och provsmaka alla olika typer av ostar och diskutera med tillverkarna.

Vårt arbete i juryn var att betygsätta ostarna blint, d.v.s. vi visste inte vem som hade tillverkat dem. Sedan presenterades dessa resultat på söndagen och medaljer delades ut i respektive kategori.

Under lördagen provade vi igenom ca 70 ostar. Svårt arbete och lite klurigt hur man betygsätter ost. Men både jag och Markus hade ganska liknande resultat. Kul att se att så många mindre mejerier börjar ta plats och visa var svenska ostar befinner sig idag!

I juryn satt också Roland Persson, Ia Orre och Gunnar Forssell (t.h. på bilden) samt många andra kända inom restaurangbranschen. Roland och Ia har tagit fram en ny tredagars ostutbildning som drar igång här på Restaurangakademien den 20:e april. Hoppas vi ses då!

Julius Wallmo, kökschef på RestaurangakademienKommentarer