• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

GRATTIS ELLA GRÜSSNER CROMWELL-MORGAN!

Namn: Ella Grüssner Cromwell-Morgan
Ålder: 37 år
Familj: gift med Martin, två söner; Hugo 8 år och Harald 4 år
Ort: Åland
Sysselsättning: Driver Kvarnbo Gästhem med övernattningsverksamhet, kursverksamhet och vinprovningar.
Undervisar på Högskolan på Åland i dryckeshantering, vinlära, mat och vin i kombination och menyplanering.
Vinkonsult, utbildar rederipersonal och håller vinkurser och vinprovningar. Anställd som dryckesexpert i finlandssvenska YLEs TV-produktion ”Strömsö”. Dessutom sysslar Ella med musik och turnerar regelbundet i olika musiksammanhang.
Aktuell som: Restaurangakademiens första student som examineras på WSET Level 4 Diploma

Hur känns det idag?
 – Det känns väldigt, väldigt skönt att få lämna pressen och pluggtrycket bakom sig och istället kunna frossa i sin nyvunna kunskap. Jag fortsätter att arbeta med mina uppgifter men med helt nya synsätt på vinvärlden. Och nu kan jag till och med unna mig att tänka en och annan tanke som inte handlar om vin.

Vad innebär din WSET Diploma-examen för din karriär?
 – Något jag redan har märkt är att så fort jag kontaktar någon i vinbranschen och kan använda förkortningen AIWS (Associate member of the Institute of Wines & Spirits) efter mitt namn så kommer svaren fortare och känns ärligare. Inga förskönanden kring deras produktion. Det märks att det finns ett sätt att ta emot vinturister och ett annat sätt att ta emot ”proffs”. Man slipper bevisa något utan blir direkt tagen på allvar. 

Vad fick dig att ta steget att läsa Diploma?
 – Redan efter att jag gick ut sommelierutbildningen på Restaurangakademien 2006 visste jag att jag ville ha mer. Men då höll jag även på med en lärarutbildning och Hugo och Harald kom till världen. Sen när jag kände mig redo hade Restaurangakademien precis fått Diplomautbildningen. Det var perfekt för jag är så förtjust i alla föreläsare och det här sättet att studera; några få träffar per termin och sedan egen tid däremellan som man får förvalta på bästa sätt.

Vad tycker du om utbildningen?
 – För mig fungerade den väldigt bra. Den sätter mycket ansvar på den studerande och jag gillar att styra min tid själv. Jag trivs väldigt bra med upplägget och tycker det är en bra lokal och skickliga och inspirerande föreläsare. Gott kaffe och makalösa luncher dessutom!

Vad är din rekommendation till andra som vill läsa Diploma?
 – Det går inte att bara ”glida” igenom den här utbildningen. Man måste ha brutal självdisciplin och man måste plugga så att man nästan kräks. För att få ut maximalt av den här utbildningen måste man gå in i den med hull och hår och offra vad som krävs, mycket av sitt sociala liv. Är man inte beredd att göra det så ska man inte hoppa på tåget. Så fort man inte pluggar har man lite dåligt samvete. Så man ska vara i rätt fas i livet och man måste acceptera en påfrestning under ganska lång tid.

Vad händer nu? Ska du plugga mer?
 – Jag sa till min familj när jag var klar med det här att ”nu är jag färdig”. Men nu har det ju gått ett par månader och jag tror att jag kommer fortsätta med Honours Diploma (Level 5). Jag tycker om att skriva och fördjupa mig i något område som intresserar mig. 

Vet du vad du vill skriva om?
 – Jag har lite idéer men inget som är färdigt ännu. Gärna något som är kopplat till vår kultur och inte bara till de vinproducerande regionerna.  Något som vi dryckesnördar i Norden kan ha nytta av.

Om du ska hälla upp ett glas till dig själv, vad dricker du helst då?
 – Jag går in i lite olika faser. Just nu är jag förälskad i sherryregionen. Särskilt kombinationen torr sherry och vårt skandinaviska kök. Där har jag fastnat just nu. Och Champagne är ju aldrig fel. Jag fick vara med och prova ”vrakchampagnen” som de hittade i ett vrak från 1800-talet utanför Åland. Dykarna kom till mig och bad  mig identifiera vad de hittat. Hundrasextioåtta flaskor champagne från 1830-talet fanns på vraket. Jag tycker att det är en häftig och lite komisk kombination, just att lilla Åland har fått en direkt gastronomisk koppling till världens mest exklusiva gourmetregion. Den kopplingen utnyttjar jag gärna i mina provningar. Åländsk strömmingsburgare med en knivskarp Vintage-champagne är en riktig hit! Enkelt i kombination med exklusivt gör att drycken får en bredare publik. Det gillar jag.

Läs mer om WSET Diploma här