• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

ETT ÅR – FYRA SÄSONGER

Kursdatum: 22 januari, 7 maj, 27 augusti och 8 oktober, kl. 09.30-16.00

Kursinnehåll: Ett år – Fyra säsonger riktar sig till dig som har ett starkt intresse för råvaror och matlagning och som vill vidareutvecklas som matlagare. Du behöver inga förkunskaper, endast ett intresse och en passion för mat. Utbildningen ger dig redskap att avgöra kvaliteten på råvarorna och att arbeta utifrån respektive säsong. Du kommer få ta del av hur den professionelle kocken arbetar, lära dig olika handgrepp och arbetsmetoder utifrån råvara, kvalitet och användningsområde. Teori varvas med praktik där utgångspunkten är våra fyra svenska säsonger och de råvaror som kännetecknar dessa.

Utbildningen är uppbyggd utifrån de svenska säsongerna och råvarorna som används är närodlade eller svenskproducerade. Grundtanken är att när man väljer att gå alla fyra tillfällen får man en god bild av vad kvalitet utifrån säsong innebär. Självklart finns möjlighet att endast medverka de dagar/säsonger som passar. Matlagningsåret inleds under hösten, när skog och mark bjuder på en buffé av bland annat svamp och viltkött. När februari kommer är det dags att smaka på vad havet erbjuder, vi gör skaldjursfonder och arbetar med grönsaker som äpple, purjolök och jordärtskocka som vilat under vintern. Maj månad är det dags för nästa tillfälle och då är lammen unga, primörerna skördas och det blir en lättare typ av matlagning som delvis sker utomhus. Efter sommaren ska bären plockas och tas vara på, landet skördas och vi tillagar gris och nöt som haft sommaren på sig att äta upp sig.

Ur kursprogrammet, Vinter:

  • skafferi, jordkällare och kalla hav
  • fisk och skaldjur
  • övervintrande grönsaker – äpple, purjolök, jordärtskocka
  • musselfond, fiskfond
  • potatisspecial – vilka sorter ska vi använda nu, hur vi använder de olika sorterna

Ur kursprogrammet, Vår:

  • lamm, fågel och ägg
  • vårprimörer – sparris, nässlor, ramslök och rankspenat
  • färkspotatis
  • lättare tillagning, grillning

Ur kursprogrammet, Sensommar:

  • nötkött och gris från närliggande gårdar
  • skörd – vad landet erbjuder
  • mangold, pumpa, blomkål
  • kalvfond
  • bär, geléer

Ur kursprogrammet, Höst:

  • vilt
  • rotsaker
  • svamp
  • köttkvaliteter
  • korv och patéer

Föreläsare: Magnus Albrektsson
Magnus driver idag Albrektsson Gastronomic, där han erbjuder matlagningskurser, catering och privata middagar. Magnus är sedan ett par år en av de flitigast anlitade kursledarna på Restaurangakademien. Med sina dryga 20 år på välrenommerade restauranger som Riche, Rolfs Kök och F12 group har han skaffat en ovanlig kompetensbas som han gärna delar med sig av. Magnus är van vid att lära upp yngre kockar och arbetar mycket pedagogiskt för bästa inlärning.

Pris: 8 985 kr inkl. moms. I priset ingår kursmaterial, förkläde, diplom, mat och dryck.

Plats: Restaurangakademien, Rökerigatan 4, Stockholm

OBS! Vi reserverar oss för ev. ändringar beroende av smittläget.

Boka här!