• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

En sommelier och två kockar i Champagne!

oktober 8, 2015 Posted by

I helgen besökte jag, vår kökschef Julius och vår verksamhetschef Markus den mytomspunna regionen Champagne. En region som gjort en märklig resa där ett tidigare rosablaskigt vin av tvivelaktig karaktär förvandlats till ett mousserande vitt vin av högsta kvalitet. Idag talar man inte ens om Champagne som ett mousserande vin, Champagne är Champagne, ett unikt vin som står ut över alla andra.

Övergången var dock inte helt utan problem. Innan de mer hållbara flaskorna med tillhörande grimma började användas, var de som arbetade nere i champagnekällarna tvungna att bära hjälm på grund av oförutsägbara korkutskjutningar från flaskorna. Korkar som riskerade att skadeskjuta vinmakarna var inte det enda problemet – vissa Champagnehus kunde förlora upp till 90% av sin produktion när de mindre robusta flaskorna, som låg under tryck, exploderade nere i källarna.

Under vår resa blandades vingårds- och restaurangbesök med provningar – vi knallade bland annat runt i de stora champagnehusen, Bollingers och Pommerys, källare. Bästa krogbesöket stod den enstjärniga Michelinkrogen, Le Grand Cerf, för.

Resan gav oss en fantastisk inblick i regionens historia och storhet. De högt ställda förväntningarna överträffades och viljan att återvända infann sig redan när jag satte mig i flygplansstolen på väg hem. 

Morgan Kjellström, Utbildningsansvarig dryckKommentarer