• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Diplomerad restaurangchef!

May 24, 2016 Posted by

Det har gått en vecka sedan jag för den här gången lämnade Restaurangakademien för sista gången. Min utbildning till restaurangchef är slut och äntligen är vi examinerade och klara.

Nervositeten inför den sista uppgiften där vi skulle presentera vår restaurang för en framtida investerare har lagt sig och just nu känns den uppgiften som den lättaste i världen. Så här i efterhand var det en rolig och inspirerande dag att få lyssna på allas olika restauranger, tankar och koncept.

För er som inte vet så fick vi i examinationsuppgift att skapa en meny och en konceptbeskrivning till en framtida restaurang där vi fick helt fria händer. Det skulle finnas en röd tråd genom hela arbetet och självklart skulle det även finnas en ekonomisk hållbarhet. Här gällde det att tänka till och verkligen få med alla viktiga aspekter som krävs för att en restaurang tillslut ska bli lönsam. Roligt, kreativt men också väldigt svårt.

Totalt spenderade jag och mina klasskamrater sexton tisdagar tillsammans, från tidig morgon till sen eftermiddag med väldigt inspirerande och roliga föreläsare. Det har varit tufft, stundtals svårt, men också väldigt roligt. Det är många aha-upplevelser och äntligen har man fått all den där informationen som man annars aldrig skulle ha fått.

Fördelarna med att någon som innehar både kunskap och erfarenhet föreläser är ovärderliga. Vid minsta lilla frågetecken tar de det vidare för diskussion och reflektion. Här får man rätt och riktig information direkt och behöver inte fundera på om man verkligen har tolkat den här paragrafen eller det här stycket korrekt.

Vi har under dessa tisdagar läst en hel del ekonomi men även snöat in på lagar och regler. Här har arbetsmiljö, alkohollagen och arbetstidslagen fått ta plats tillsammans med kollektivavtal, revenue managment och rekrytering. Vi har diskuterat service i alla dess olika former tillsammans med vikten av ett bra ledarskap. Vi har läst på om vikten av internkommunikation och menydesign och vi har fått lära oss att coacha personalen till oanade höjder.

Vi har lärt oss så otroligt mycket att det skulle ta en evighet att berätta om varenda ämne, men de har alla varit med och bidragit till en enormt bra grund för våra framtida/nuvarande roller som restaurangchefer.

Det har varit en grym termin och jag ser fram emot vad som händer i framtiden. Det skulle vara en helt fantastisk upplevelse att öppna eget och det tåls att fundera vidare på den biten. Men först ska vi alla se fram emot att få ha en fantastiskt härlig sommar.

Jeanette Linder, restaurangchef Råkultur, studerande Restaurangchefsutbildningen

Mer information om Restaurangchefsutbildningen

 Kommentarer