• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Den infekterade maten

May 3, 2016 Posted by

Är maten bensin för att orka arbeta eller är den statusbyggande? Som vanligt finns det många aspekter och idag är maten makt och bevis på framgång i det svenska samhället. Från staten är maten något som de högre stånden njuter av och skall beskattas. Avdrag för representation är små och skall bara täcka näringen så att folket orkar jobba.

Ser man på FB och instagram så gäller det att visa sin framgång genom att känna så många producenter som möjligt och gärna själv odla och förädla råvaror till öl, bröd eller korv. Man skall gärna filma och fotografera det man äter för att visa dem andra att man är framgångsrik och lycklig. Att kunna mycket om drycker och hur de kombineras är en riktig framgångsmätare och även här använda kameran så flitigt som möjligt.

Den unga svenska trenden att fokusera på råvaror och tillagningssätt ger upphov till tonårsfasoner med påhopp på dem som inte är ultranördar. De minsta producenterna är bitska på de lite större och de som bara använder handmalet mjöl skäller på de som använder kommersiella kvarnar. Smöret skall kärnas av en själv från mjölk av en ko som man känner sedan länge. Om någon känd matlagare jobbar med en riktigt stor aktör då skall den hudflängas för att den gått över till de otrogna.

Men det konstiga är att det är bara när det handlar om mat som man skall vara vit som snö. Många av de som skäller på samarbeten eller e-nummer är aktiva med sina smarta telefoner som består av konstiga metaller som utvinns i farliga gruvor och sätts ihop av fattiga som knappt får betalt. Man står gärna i media som är annonsfinansierad och har utbud som skulle göra hamburgerkedjor till änglar.

Man får gärna flyga jorden runt för att hitta härliga producenter eller råvaror och använda några av de största miljöbovarna bara man inte har e- nummer i maten.

Vi ska söka efter den billigaste matkassen som skall vara utan e-nummer, svensk, närproducerad och köper öl från USA.

Vatten får absolut inte köpas på flaska men med lite alkohol, socker eller karamellfärg så kan vi köra vatten runt jorden och är det en dator, kalsong eller gymnastiksko så är det absolut inga problem.

Vad skall maten vara? Skall maten göras av icke bidragsberoende företag som går med vinst och kan utvecklas och skaffa fler anställda och bidra till mångfald eller skall maten vara pittoreska inslag för få förunnade som visar sin framgång och makt? Skall vi fortsätta skuldsätta maten som inte når upp till de självutnämnda kungar som visar sin överhöghet genom att äga råvaror som få kan finna och intresset att lägga den tid som krävs för att göra något av dem.

Tänk om mat är umgänge, tid till samtal och skratt.
Tänk om det är måltiden som är arenan som ger minnen för framtiden.
Tänk om måltiden är mer än status, bränsle och medicin.

Njut av ett Sverige där många svenskar utan dåligt samvete äter med ett leende.

Självklart skall både stora och små finnas för det är mångfalden som visar på storhet. Antal människor ökar på jorden och alla vill ha mat. Vi måste se till att våra barn kan fortsätta njuta av vårt klot och då måste vi med människans klurighet lösa problemet.

Den svenska måltiden är infekterad.

Magnus Svensson, kreativ ledare för Restaurangakademiens dryckesutbildningarKommentarer