• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Därför behövs Stellagalan

februari 5, 2019 Posted by

Måndag den 4 februari hölls Stellagalan för andra gången. På ett år har galan vuxit ur sina lokaler på Gondolen och hölls nu på Fotografiska museet. Fortfarande får jag kommentarer om galan verkligen behövs och om det är rätt att fortsätta gräva i samma grop och skilja på män och kvinnor. Är det inte yrkesskickligheten som skall gälla?

Tyvärr tycker jag att galan behövs. Först när vår bransch är jämlik så bör vi diskutera att avveckla galan. Stellagalan uppmärksammar alla kvinnor som är exceptionellt duktiga i vår bransch och förebilder behövs! Därför behövs Stellagalan.

En händelse som har präglat mig är med min egen dotter när hon var i förskoleåldern. Hon satt och ritade vid köksbordet och TV:n var på. Det var män som pratade på TV:n. När en kvinna fick ordet och började prata lyfte min dotter upp huvudet och började titta.

Det är mycket som sker omedvetet. Ida Östensson från ”make equal” berättade på seminariet om en filharmoni som ville få in fler kvinnor till sin orkester. De sökande fick då spela bakom en vägg så att juryn inte kunde se dem. Antal kvinnor som kom in ökade, men inte speciellt mycket. Sedan märkte man att juryn omedvetet hörde vilka skor de sökande hade på sig när de gick fram till stolen. När de lade ut en matta så ökade antal kvinnor som blev antagna till orkestern med ca 300 %.

Maud Olofsson som är ordförande för VISITA informerade oss som var på Stellagalans seminarium att det också finns ljuspunkter i restaurangbranschen. Löneskillnaden mellan män och kvinnor i Sverige ligger på 10 % medan löneskillnaden i restaurangbranschen är på 3 %.

På årets Stellagala var män inbjudna, både som paneldeltagare och som besökare. Det är helt rätt väg att gå. Vi vinner alla på att bli mer inkluderande i vår bransch.

Hanna Halpern, VD Restaurangakademien, juryordförande Stella MentorKommentarer