• Rökerigatan 4
 • 121 62 Johanneshov
 • Kontakt
 • info@restaurangakademien.se
 • Hitta hit

Barchef – ny utbildning för dig i barbranschen

November 4, 2015 Posted by

Baren spelar en allt viktigare roll i den moderna restaurangen och är ofta navet i verksamheten. Här brukar det finnas mycket att utveckla i allt från dryckesprogram, inriktning, tempo, service osv.

Den 22 februari startar vi en helt ny typ av barutbildning för att hjälpa till med detta. Tanken är att den skall ge kursdeltagaren alla verktyg som krävs för att lyckas med det dagliga arbetet i baren. Vi arbetar med baren som ett totalkoncept med stort fokus på ekonomi, management, rutiner, service & försäljning, barteknik, ledarskap och produktkunskap. I utbildningen ingår även ett WSET certifikat (sommeliercertifikat) i sprit.

Mycket av idéerna till barchefsutbildningen kommer från min tidigare Yrkeshögskoleutbildning International Bar Management. Där har fokus varit att bygga branschmänniskor snarare än att utbilda någon till bartender. Resultatet måste betraktas som mycket gott då en stor del av Stockholms toppbarer bemannas och drivs av fd studenter från IBM. Även Victor Nordelöf (bilden) på Calloh Callay i London gick utbildningen.

Vi utbildar hellre 20 taggade bartendrar per år än flera 1000 personer som har fel eller ingen uppfattning om vår bransch. Viktigt är att en utbildning är skapad med och för branschen och att den bidrar till att lyfta branschen. Här gäller det att få tag i personer som är villiga att verkligen gå all in. Det är inget glidarjobb det handlar om. Det är tvärtom ett hårt, tufft och kreativt hantverk som ni alla säkert känner till. I detta fall vänder vi oss till taggade personer i branschen.

Själva utbildningen är såklart avgörande. Jag brukar ofta påtala att en dag med Michel Jamais eller Magnus Svensson kan ändra en persons liv (i en positiv bemärkelse 😉 Kompetens och erfarenhet är oerhört viktigt vid utbildning. Kan det kombineras med konsten att förmedla så att det går in hos mottagaren och motiverar – då har man en vinnare. Nivån av föreläsarna vi har och som finns på Restaurangakademien är outstanding.

Intresset för utbildningen har varit mycket högt. Många är det som inser att de skulle kunna få ut mycket mer av sin bar om den driftades bättre. Ofta saknas tydliga mål, vettiga dryckesprogram och en lönsamhetsprofil. Det är precis vad vi erbjuder;

 • Har man rätt sortiment
 • Bra anpassade rutiner
 • Prissätter man de olika varugrupperna rätt
 • Finns det en bra daglig ledning
 • Är dryckesprogrammet och drinklistan attraktivt och säljande
 • Den produktkunskap som krävs (WSET spritsommelier)
 • Attraktiv och lättarbetad bar/barmiljö

Så här går det till rent praktiskt: 
Man läser två dagar i veckan under en sexveckors period. Under denna tid så får deltagaren även självstudier och projektarbeten. Utbildningen avslutas med en praktisk och teoretisk examination med opponering.

För vem?
Alla som driftar vilken typ av bar som helst. Utbildningen är så pass individanpassad att det inte spelar någon roll om man arbetar på ett konferenshotell eller i en bar på fina gatan.

Här finns mer information om utbildningen barchef

Hans Bihl, kreativ ledare för Restaurangakademiens barutbildningarKommentarer