Bakad vit sparris med sparriscrème, forellrom och örter
10 personer
Olivoljebakad vit sparris
10 vita sparris AA storlek
Olivolja (gärna varmpressad alltså ej extra virgin)
Salt
Socker
- Skala sparrisen noga, skär av den nedre delen och lägg i en djup plåt. Obs! Spara skalen!
- Salta rikligt och sockra lätt.
- Tillsätt olivolja till hälften av sparrisen och baka ca 15 min i 150˚ ugn och låt svalna i oljan.
- Lyft ur dem ur oljan och värm vid servering.
Sparriscrème
Skalen från sparrisen ovan.
5-6 dl grädde
120 g äggulor
salt
socker
1 msk citronsaft
- Blanda skalen med grädden och koka upp snabbt. Låt stå ca 10 min.
- Sila och blanda grädden med äggulorna, smaka av med salt, socker och citron.
- Baka i en djup form på 95° tills den har ”stannat”, ca 45-55 min.
- Häll crèmen ur formen och vispa slät. Kan värmas lätt innan servering.
Gurk- och forellromsdressing
1 schalottenlök finhackad
1 dl tärnad gurka
2 msk forellrom
2 dl olivolja
3 msk citronjuice
Zest av citron
Salt
Peppar
- Koka löken mjuk i olivoljan på svag värme ca 30 min. Låt svalna.
- Blanda med övriga ingredienser. Smaka av.
Garnityr: plockad dill, krutonger och forellrom
Till den här rätten dricker ni med fördel:
2018 Chablis, Joseph Drouhin, Frankrike (nr 5765 på Systembolaget)
Alkoholfritt alternativ:
Tosterup Verjus Must (nr 11967 på Systembolaget)
April 2020
