• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Bakad vit sparris med sparriscrème, forellrom och örter

10 personer

Olivoljebakad vit sparris
10 vita sparris AA storlek
Olivolja (gärna varmpressad alltså ej extra virgin)
Salt
Socker

  1. Skala sparrisen noga, skär av den nedre delen och lägg i en djup plåt. Obs! Spara skalen!
  2. Salta rikligt och sockra lätt.
  3. Tillsätt olivolja till hälften av sparrisen och baka ca 15 min i 150˚ ugn och låt svalna i oljan.
  4. Lyft ur dem ur oljan och värm vid servering.


Sparriscrème
Skalen från sparrisen ovan.
5-6 dl grädde
120 g äggulor
salt
socker
1 msk citronsaft

  1. Blanda skalen med grädden och koka upp snabbt. Låt stå ca 10 min.
  2. Sila och blanda grädden med äggulorna, smaka av med salt, socker och citron.
  3. Baka i en djup form på 95° tills den har ”stannat”, ca 45-55 min.
  4. Häll crèmen ur formen och vispa slät. Kan värmas lätt innan servering.


Gurk- och forellromsdressing
1 schalottenlök finhackad
1 dl tärnad gurka
2 msk forellrom
2 dl olivolja
3 msk citronjuice
Zest av citron
Salt
Peppar

  1. Koka löken mjuk i olivoljan på svag värme ca 30 min. Låt svalna.
  2. Blanda med övriga ingredienser. Smaka av.

Garnityr: plockad dill, krutonger och forellrom

Till den här rätten dricker ni med fördel:
2018 Chablis, Joseph Drouhin, Frankrike (nr 5765 på Systembolaget)

Alkoholfritt alternativ:
Tosterup Verjus Must (nr 11967 på Systembolaget)

April 2020