• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Backstage Sommelier-SM 2017

April 6, 2017 Posted by

Söndagen den 2 april var det SM i sommellerie på Berns i Stockholm och vi var där och jobbade. Jag var tillsammans med Louise Bergdal logistikansvarig för SM. Med mig var det ytterligare fyra volontärer från Restaurangakademien. Våra fantastiska studenter som hjälpte till var Martin Wååk som i dagsläget studerar Sommelier steg 1 samt 3 studenter från vår YH Internationell Sommelier utbildning; Rozalin Johansson, Alexander Dahlberg och Markus Målsäter. Ett stort tack till er!

Vi började dagen med att upptäcka att de 800 glas som var beställda till tävlingen och allt i samband med den var smutsiga. Så efter lite diskande och putsande var det snabba fötter och aldrig gå tomhänt som gällde under hela dagen. Eftersom det inte går att ha ett genrep och alla som arbetar med SM är frivilliga är det dessa förutsättningar som ges, en minst sagt spännande dag. Under semin fick de tävlande ta del av följande moment; skriva teoriprov, mat och vin i kombination, ölmoment samt blindprovning i sprit och vin.

Tack vare alla som ryckte in gick det relativt smärtfritt och efter semifinalen som hölls på förmiddagen kunde finalen dra igång. De tre som tog sig till finalen var Fredrik Lindfors från Grand Hotel, Ellen Frantzén från Esperanto samt tidigare elev på Restaurangakademien och Tina Johansson från Vinkällan.

Momenten på scen var en Champagneservering, en portvinserving där legenden Michel Jamais agerade som en praktikant de tävlande skulle förklara hur de arbetade för. Väldigt roligt inslag! 🙂

Mer moment var servering av vin på glas med hjälp av coravin, mat och vin i kombination med hjälp av Filip Fastén, Årets Kock 2014, som tagit fram en rätt som de tävlande skulle para ihop med ett av tre viner samt motivera varför. Sedan var det en väldigt publik frågesport. En av de bästa tävlingarna hittills!

Vinnaren blev Fredrik Lindfors för andra året på raken, det var han värd. Vilken underbart sympatisk, kunnig, proffesionell och inspirerande vinnare! Vi är även extremt stola över vår forna student Ellen Frantzén som gjorde en grymt bra insats och hamnade på en hedersvärd andra placering.

Bra jobbat alla tävlande och ett stort tack till samtliga inblandade! Nu ser vi fram emot att välkomna de tre finalisterna hit till Restaurangakademien. Ellen och Tina fick varsin plats på vår Master Class Chablis som går av stapeln den 20 april och Fredrik fick en plats på höstens omgång av vår nya Ostutbildning!

Tina Trigg, RestaurangakademienKommentarer