• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Årets sista matlagningskurs!

December 14, 2015 Posted by

Sista konsumentkursen för året blev Skaldjur Deluxe. Den gick i lördags och jag hade tolv matglada hemmakockar hos mig i köket. För mig är det en av årets roligaste händelser. Det är inte varje dag som köket dukas upp med bara en massa skaldjur som går runt på bänkarna.

Vi inleder med en kopp kaffe i matsalen och går igenom recepten. Många olika frågor kommer upp och jag försöker svara på alla. När det är dags för att gå in i köket har Claes och Millo lagt upp skaldjuren och alla häpnar.
 – Wow, kan skaldjur vara så färska?! säger en deltagare.
Det är ett lätt sätt att få igång gruppen genom att samlas runt skaldjuren och prata och visa hur dessa tas omhand. Jag visar hur man öppnar ostron, pilgrimsmusslor, sjöborrar och hur man tar ut köttet ur en kungskrabba, utan att man förstör köttet. Detta tillfälle lyckades jag få tag på en levande kungskrabba. Oftast köps den fryst, kokt eller rå så levande hör till ovanligheten.

Efter genomgången sätter vi igång! Deltagarna är indelade i fem grupper och de ansvarar för två recept var. Första recepten är utformade som förrätter vilka vi äter stående i köket medan vi njuter av ett glas champagne. Här lagas bland annat en tartar på havskräfta med rökt gräddfil, härliga örter och forellrom. Lätt bakade ostron med brynt smörskum och finsk kaviar är en annan.

Efter lunch drar vi igång igen. Här lagar vi lite större rätter som är tänkta som mellan- och varmrätt. Färsk pasta med hjärtmusslor och indisk curry krabba är några av rätterna. Tänk vad mycket man kan göra med skaldjur!

Oj oj, nu hinner jag inte skriva mer. Snart kommer ett företag som ska på matlagningaktivitet.

Hoppas att vi ses på min nästa skaldjurskurs den 20:e februari!
Julius Wallmo, kökschef Restaurangakademien

 Kommentarer