• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Äntligen! Vi är tillbaka. Nystart för Internationell Barchef!

August 25, 2016 Posted by

Det känns självklart helt underbart att få komma igång med mitt livsverk igen.

Tidigare studenter har visat att en omfattande utbildning ger resultat och bidrar med ökad kompetens till branschen. Nu får vi möjligheten att kompetens-försörja och fortsätta att fostra svensk barelit.

Jag insåg redan på 90-talet att bartender är ett yrke som kräver mer än bara några veckors utbildning. Bilden av bartenderyrket är att man går en kurs i tre-fyra veckor, sedan är man klar. Det krävs mycket mer än så. En bra bartender förstår helheten med ekonomi, produktkunskap och att leda sin personal i den dagliga driften. Den helheten erbjuder vi på YH–Internationell barchef. Har man den helheten så blir man en riktig branschmänniska som stannar och bidrar till vårt näringsliv år efter år.

Utbildningen bedrevs 2007-2013 i Nyköping under namnet International Bar Management. Nu är det nystart med Restaurangakademien som huvudman. Samarbetet med Restaurangakademien är fantastiskt och vi kommer att ha stor nytta av den kompetens och det helhetstänkande som finns där. Akademiens kockar och sommelierer kommer att tillföra mycket när det gäller kombinationen dryck, råvaror och smaker.

Vi har utbildat cirka 150 studenter inom den tidigare YH-utbildningen. Nu hoppas jag på att 25 nya studenter antar utmaningen att bli en skicklig bartender och barchef. Utbildningen har tre huvudområden; barteknik, produktkunskap och ekonomi. Dessutom utökar vi ledarskapsdelen, eftersom ledarskap är en brist generellt i branschen idag. Sammantaget ger utbildningen studenterna spetskompetens som gör att de kan lyfta en barverksamhet. De blir bra bartenders och barchefer, och i förlängningen även duktiga krögare.

För de flesta tidigare studenter har utbildningen redan lett långt. Flera har fina meriter i världstävlingar som Baccardi Legacy, World Class och BATW, samt nomineringar i Taste of the cocktails i New Orleans. Det är kul att se hur flera av dem lever liv som hårt arbetande rockstjärnor. De reser över hela världen på tävlingar, gästpass och produktföreläsningar.

Vi utbildar yrkesmänniskor inom ett bristyrke som är mycket mer kvalificerat än många tror. En stor del av Stockholms barchefer är före detta studenter till mig, och de är nu med och utvecklar branschen i sin tur.

Bartender är ofta ett instegsjobb i restaurangbranschen, och för dem som lär sig att förstå helheten inom yrket finns stora möjligheter till en framgångsrik karriär. Kan man bygga dryckesprogram, coacha personal och är insatt i ekonomiska frågor som budget, kalkylerad prissättning och svinn har man framtiden för sig. En välutbildad bartender gör baren till en naturlig mötesplats och ökar lönsamheten.

Den 2 september startar YH–Internationell barchef på Restaurangakademien i Stockholm. Bland föreläsarna finns Magnus Svensson, Michel Jamais, Jan Rosborn, Ulrica Karlsson och Johan Thor. De, och många andra, kommer att fostra en ny kull av svensk barelit till framgång bakom bardiskar i Sverige och övriga världen!

 

FAKTA, YH Internationell barchef
Ettårig utbildning (40 veckor, 200 YH-poäng) på Restaurangakademien i Stockholm samt praktik på barer i Sverige och utomlands. Utbildningen omfattar barteknik, ekonomi, marknadsföring, ledarskap, produktkunskap (WSET, Win & Spirit Education Trust) alkohollagen samt LIA-praktik (Lärande i arbete på skräddarsydda praktikplatser).  Utbildningen är en yrkeshögskoleutbildning som är kostnadsfri och CSN-berättigad.

För mer information:
Kontakta gärna Hans Bihl, 070-689 27 72, hans@brabar.com. Ansökningsformulär finns på https://www.restaurangakademien.se/utbildning/bartenderutbildning/Kommentarer