• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Telefon 08-788 03 60
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Tarte tartin

10 pers
Ingredienser
10 st Aromaäpplen eller annan fast sort
2 citroner
Socker ca 300 g
Osaltat smör
Calvados

Mördeg
Ingredienser
250 g vetemjöl
100 g saltat smör
100 g siktat florsocker
2 ägg
En nypa salt

  1. Blanda mjöl och smör. Tillsätt florsocker och salt och avsluta med äggen. Lägg mördegen i plastfilm och låt den vila i kylen minst en timme.
  2. Skala och skär ner äpplena i en bunke. Pressa lite citron över. Smält socker i en stekpanna till en karamell. Avsluta med citronsaft och smör. Slå på calvados och några droppar vatten. Fördela äpplena i stekpannan över karamellen.
  3. Ta ut mördegen ur kylen och kavla ut den till den är ca 3 mm tjock. Lägg degen över äpplena och snygga till kanterna. Baka av i ugn på 175 grader ca 45 minuter. Ta ut tarten och vänd upp och ner på tallrik när den svalnat något.

 

Till den här rätten dricker ni med fördel Peter Lehmann Botrytis Semillon, Australien, 2011.
(Nr 87495 på Systembolaget)

 

Oktober 2015