• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Telefon 08-788 03 60
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Skreitorskrygg med betor, beurre blanc och löjrom

4 pers.

 

Skreitorskrygg
Ingredienser
700 g skreitorskloins
10 % rimlag (1dl salt och 1 liter vatten)

  1. Putsa och trimma fisken. Koka upp 1 dl salt och 1 liter vatten till rimlag. Kyl ned.
  2. Lägg fisken i rimlagen och låt ligga i 10 minuter. Stycka upp i fina portionsbitar.
  3. Bryn i panna så att fisken får färg. Stek klart i ugn på 90 grader till 44 grader i mitten.

 

Beurre blanc med löjrom
Ingredienser
4 dl vitt vin
2 schalottenlökar
3 dl vispgrädde
400 g smör
4 msk löjrom

  1. Hacka löken och slå på vinet i en kastrull, koka ner till 1/3.
  2. Späd med grädden och koka vidare till 1/3 återstår.
  3. Skär smöret i små bitar och vispa ner några i taget till det reder sig.
  4. Smaka av med salt och löjrom.

 

Betor
Ingredienser
2 gulbetor
2 polkabetor
2 sticklökar fint skuren
Smör
Salt och peppar

  1. Koka betorna mjuka i välsaltat vatten. Skala och skär ned dem i mindre bitar.
  2. Vänd upp betorna med sticklöken i smör vid servering. Smaka av med salt.

 

Till den här rätten dricker ni med fördel Chablis, Domaine Louis Moreau, Frankrike, 2013
(nr 89654 på Systembolaget)

 

Januari 2015