• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Telefon 08-788 03 60
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Ostbollar

Det perfekta drinktilltugget från 80-talet!


ca 70 st ostbollar
Ingredienser
1 l vatten                                                     
500 g smör                                                      
600 g vetemjöl                                                 
16-18 hela ägg                                                 
c:a 1 kg hårdost av lätt lagrad typ

Bortsett från osten är detta grundreceptet på en vanlig branddeg eller som den heter på franska – patachoux.

  1. Lägg smöret i vatten och koka upp. När smöret är smält, rör med kraftig träsked allt vetemjöl ned i den kokande vätskan.  Arbeta till en tjock deg som släpper botten på kastrullen.  Denna heta deg läggs i en hushållsassistent och två hela ägg åt gången arbetas in. Det brukar gå åt 16-18 hela ägg.     
  2. På smörad plåt spritsas en valnötsstor klick av degen till varje ostboll.  Lämna god plats mellan klickarna. 
  3. På  toppen av varje klick läggs en ostplatta 35×35 mm ca 3 mm tjock. Bakas i 185-190 graders ugnsvärme tills de är gyllenbruna. Ostbollarna behåller sin charm endast några timmar.                                      

 

Till den här 80-talsklassikern vill vi ha ett fräscht vin med härlig syra och då dricker vi mer än gärna Philipponnat Royale Réserve brut, Champagne, Frankrike, NV. 
(Nr 77363 på systembolaget).

 

Augusti 2015