• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Kontakt
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Mandelpotatiscrème med smörstekt hummer, löjrom, citron och dillchips

4-6 personer

Mandelpotatiscrème
Ingredienser
300 gr mandelpotatis (skalad)
6 dl mjölk
1 dl grädde
Salt
50 gr smör
1 ½ dl god olivolja

  1. Koka potatisen mjuk i mjölken. Sila bort mjölken men spar till något annat.
  2. Mixa i matberedare och tillsätt, smör, olivolja under gång.
  3. Tillsätt eventuellt grädde och mjölken för bättre konsistens.
  4. Smaka av med salt.

Stekt hummer
Ingredienser
2 st levande humrar
smör
5 timjankvistar
salt och peppar

  1. Koka upp en stor kastrull vatten. Smaka av med mycket salt samt lite vitvinsvinäger.
  2. Koka hummern 3 minuter och lägg den sedan i isvatten.
  3. Ta ur köttet från skalet och lägg på en plåt och stek i smör med timjan precis innan servering. Salta och peppra. Tranchera och lägg upp.

Citronconfit
Ingredienser 
3 st citroner
1 tsk salt
2-3 msk socker

  1. Skala alla citroner med potatisskalare och blanchera skalen 6ggr i nytt vatten.
  2. Skär ur “filéerna” på 1 av citronerna och ta bort kärnorna och slå på salt och socker.
  3. Blanda i skalen och låt stå ca 30 min.
  4. Mixa till en slät puré och smaka av med socker.

Mandelpotatischips
Ingredienser
5 st mandelpotatisar
3 kvistar dill
neutral rapsolja

  1. Skiva potatisen tunt och plocka dillbladen.
  2. Hetta upp oljan till 180° och fritera dillen snabbt, torka på papper.
  3. Fritera chipsen krispiga, torka på papper, salta och blanda med dillen.

Hummervinägrett
Ingredienser
3 dl hummerfond (koka gärna på skalen från hummern)
2 msk chardonnayvinäger
1 msk olivolja
salt

  1. Reducera fonden tills den tjocknar och smaka av med vinäger, olja och salt.
  2. Dekorera med Kalix löjrom, gurka, dill, körvel och rädisa.

Avnjuts tillsammans med din favoritchampagne!

December 2017