• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Telefon 08-788 03 60
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Laxtataki med sojamajonnäs och gurksallad

10 personer

Laxtataki
Ingredienser
600 g Salmalax
50 g färsk ingefära
1 msk sambal oelek
salt

  1. Salta laxen och halstra snabbt på hällen eller i het panna runtom.
  2. Riv ingefäran fint, blanda med sambal och stryk på stekytan på laxen. Skiva sedan vid servering.

 

Sojamajonnäs
Ingredienser
1 äggula                                                       
2 dl olja                                                   
1/2 tsk dijonsenap                                        
2 tsk vitvinsvinäger 
2 msk soja
3 droppar tabasco                                            
salt       

  1. Vispa äggulan med vinäger och senap. Tillsätt oljan i mycket små mängder till     
  2. en början, alla ingredienser skall ha samma temperatur. 
  3. Smaka av med soja, salt och tabasco.

 

Gurksallad
Ingredienser
1 gurka
10 cm rättika
1 lime (skal och juice)
1 tsk fisksås
1 msk sesamolja
rostade sesamfrön
koriander

  1. Skala och strimla gurkköttet (ej kärnhus) och rättikan i tunna strimlor.
  2. Blanda med limeskal, juice, fisksås och sesamolja.
  3. Toppa med sesamfrön och koriander vid servering.

 

Till den här rätten dricker ni med fördel Burgáns Albariño, Rías Baixas, Spanien, 2015. 
(Nr 70986 på Systembolaget)

 

September 2014