• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Telefon 08-788 03 60
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Lättbakad Fröjalax med jordärtskockscrème, syrad gurka och forellrom

10 pers

 

Lättbakad Fröjalax
Ingredienser
Ca 300 g lax från Fröja
1 msk salt
1 msk socker

  1. Salta och sockra fisken och låt marinera ca 30 min.
  2. Lägg fisken på en plåt och baka sedan i 70° ugn till en innertemperatur på 40°.

 

Jordärtskockscrème
Ingredienser
Ca 600 gr skalade jordärtskockor
2 dl grädde
4 dl mjölk
salt

  1. Koka skockorna mjuka i grädden och mjölken.
  2. Lyft ur rotfrukterna ur vätskan och mixa till en slät puré i kannmixer. Smaka av med salt och späd ev med kokvätskan.

 

Syrad gurka
Ingredienser
1 gurka
2 msk ättika
4 msk socker
6 msk vatten

  1. Koka upp lagen och låt svalna.
  2. Skala gurkan och skär bort kärnhuset. Skär gurkan i kuber och låt kuberna marinera i lagen ca 20 min.

 

Garnera med smörgåskrasse

 

Till den här rätten dricker ni med fördel Henri de Villamont Mâcon-Villages, Bourgogne, Frankrike, 2012
(nr 79915 på Systembolaget).

 

Februari 2015