• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Telefon 08-788 03 60
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Kryddknäckebröd

Ingredienser
1 pkt torrjäst
2 tsk salt
5 dl lättmjölk
6 dl vetemjöl
6 dl fint rågmjöl
2 tsk mald anis
1 msk hel brödkummin
2 tsk mald fänkål
4 dl grovt rågmjöl till utbakning

  1. Blanda de torra ingredienserna, inklusive jästen i en bunke.
  2. Värm mjölken till 45° och blanda med mjölmixen. Knåda inte mer än att degen precis går ihop. Ju mer du knådar, desto luftigare bröd. För knäckebröd gäller med andra ord det omvända jämfört med mjukt bröd: brödet ska innehålla så lite luft som möjligt.
  3. Dela degen i åtta delar och gör en boll av varje degbit. Lägg bollarna på ett fat, täck med plastfilm och låt dem vila i kylen i 30 min
  4. Sätt ugnen på 180 grader.
  5. Kavla ut tunt med hjälp av en pastamaskin.
  6. Lägg bröden på bakplåtspapper och grädda 7-10 minuter. Låt kallna utan duk.

 

Julsenap
Ingredienser
1 dl gula senapsfrön
1 dl bruna senapsfrön
2 dl varm pressad rapsolja
2 msk honung
1 msk chardonnay vinäger
3 msk Colemans senapspulver
0,5 tsk tabsaco
Salt och vitpeppar

  1. Koka upp senapsfröna i vatten.
  2. Låt koka 4 minuter. Sila bort vattnet och spola fröna kalla. 
  3. Mixa senapsfröna med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
  4. Lägg upp i desinfekterade glasburkar.

 

Till det här dricker vi Wisby Julbrygd, Öl, Sverige
(Nr 11311 på Systembolaget)

 

November 2015