• Rökerigatan 4
  • 121 62 Johanneshov
  • Telefon 08-788 03 60
  • info@restaurangakademien.se
  • Hitta hit

Klassiska kåldolmar

4 portioner
Ingredienser
1 vitkålshuvud
300 gr blandfärs
1,5 dl mjölk
2 ägg
1 gul lök
½ dl risgryn
1 ½ dl mjölk
salt, vitpeppar
2 msk sirap
3 msk smör
4 dl skysås

  1. Skär ut stocken på vitkålshuvudet och lägg det sedan i kokande vatten.
  2. Lossa bladen allt eftersom och lägg i en bunke med kallt vatten.
  3. Koka risgrynen i mjölk till en tjock gröt.
  4. Finhacka löken och fräs den mjuk i lite smör utan att den tar färg.
  5. Blanda färsen med lök, ägg, ris gröt, mjölk och kryddor till lagom konsistens och smak. Kontrollera smaken genom att provsteka en köttbulle.
  6. Fördela en klick färs på kålbladet som renskurits från stjälkrester.
  7. Rulla ihop till små paket och lägg i en smörad långpanna eller eldfast form.
  8. Pensla dolmarna med lite sirap och smält smör.
  9. Stek dem sedan i 180 graders ugnsvärme i 30 minuter.
  10. Tillsätt skysåsen och låt steka ytterligare i 30 minuter.

Servera med potatispuré eller kokt potatis och rårörda lingon.

Till den här rätten dricker du med fördel Wisby Stout från Gotlands Bryggeri, Sverige
(nr 89589 på Systembolaget) Läs mer om detta öl här!